CZĘSTUJCIE SIĘ

SKŁADNIKI

1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
1 - 2 marchewki
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
200 g chudego boczku lub bekonu lub pancetty
500 ml piwa pszenicznego lub ciemnego lub cydru
250 ml bulionu
1/2 szklanki przecieru pomidorowego, passaty
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
po 2 szczypty soli morskiej i pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/2 łyżeczki suszonego oregano

PRZYGOTOWANIE

1. Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać.
2. W dużym garnku na oliwie zeszklić osoloną cebulę (5 minut co chwilę mieszając), dodać czosnek i smażyć przez chwilę. Zwiększyć ogień do dużego i włożyć mięso, doprawić je solą i pieprzem i stopniowo obsmażać co chwilę mieszając.
3. Gdy całe mięso będzie już obsmażone, dodać pokrojony na kawałeczki boczek oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, słodką i ostrą paprykę oraz suszone oregano. Smażyć przez kilka minut co chwilę mieszając, następnie wlać piwo i zagotować na większym ogniu.
4. Dodać gorący bulion, przykryć garnek, ustawić na mniejszy ogień i gotować przez 1 godzinę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz pokrojone na półplasterki pieczarki, przecier, masło, wymieszać, zagotować, sprawdzić doprawienie solą. Przykryć i gotować przez kolejną godzinę do miękkości mięsa.
5. W celu zagęszczenia sosu przesiać obydwie mąki bezpośrednio przez sitko do garnka z gulaszem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 1-2 minuty. Podawać z kaszą lub ziemniakami i sałatą ze śmietaną lub inną ulubioną surówką.