Składniki na ok. 3 porcje:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
300g mięsa mielonego
2 łyżki oleju
1 puszka krojonych pomidorów (około 400ml)
3 łyżki przecieru pomidorowego
100ml bulionu
2 łyżeczki suszonego oregano
sól, pieprz
300g makaronu Spaghetti
tarty parmezan do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i poszatkować.
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i bulion. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 min. Przyprawić solą, pieprzem i oregano.
Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą).
Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.
Smacznego