Składniki:
pół kilo wołowiny (najlepiej zmielić ją własnoręcznie w domu)
1 cebula
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżki sosu chili
prażona cebulka
4 plastry sera (najlepiej cheddar)
4 bułki
pieprz, szczypta suszonego imbiru
sałata, pomidory, cebula
ketchup, majonez, musztarda
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić. Posiekanką cebulę, mięso, sos chili, imbir, pieprz, musztardę i sos Worcester wymieszać, dodać zimnej wody (zwiąże kolagen w mięsie). Wyrabiać mięso na gładką masę. Dodać prażoną cebulkę. Uformować 4 burgery. Grillować lub obsmażać na patelni około 5-6 minut z każdej strony (lub w zależności od upodobań). Pod koniec grillowania położyć na kotletach po plastrze sera.
Bułki opiec tak, żeby były ciepłe i chrupiące. Posmarować majonezem. Na spodzie ułożyć sałate, na niej kotlet. Posmarować musztardą i ketchupem. Na to układać dodatki - pomidory i cebulę. Przykryć wierzchem bułki posmarowanym od spodu majonezem.
Amerykańskie hamburgery podawać z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.