CZĘSTUJCIE SIĘ

Składniki:

ok. 250g biszkoptów podłużnych
500g serka mascarpone
3- 5 świeżych jaj (dałem 3 rozmiar L)
50g cukru lub cukru pudru
6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
250ml kawy espresso
szczypta soli
kakao do posypania

Sposób przygotowania:

1 Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
2 Oddzielić żółtka od białek. (Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć).
3 Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wmiksować krótko serek mascarpone.
4 Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone.
5 Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. (Naczynie powinno być takiej wielkości, aby połowa biszkoptów zapełniła dno. U mnie 20x 22cm).
6 Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 5 godz. do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao. Kroić w kwadraty.